CONNECTED RIVER PERSONA’S

Voor dit project in opdracht van Rijkswaterstaat, hebben we acht persona’s ontwikkeld. Deze vertegenwoordigen de diverse groepen mensen die dagelijks om verschillende redenen gebruik maken van het IJ in Amsterdam. Het IJ is een levendige waterweg waar zowel plezierboten als commerciële vrachtschepen elkaar kruisen. De toenemende diversiteit in het gebruik van deze rivier brengt echter uitdagingen met zich mee op het gebied van veiligheid en toegankelijkheid. Een effectieve aanpak van deze uitdagingen is essentieel en vereist samenwerking tussen de autoriteiten en de gebruikers.

De centrale vraag van ons project is: hoe kunnen we de omgeving van het IJ transformeren tot een veilige, duurzame en economisch levensvatbare ruimte die tegemoet komt aan de behoeften van een groeiende en veranderende bevolking?

Deze persona’s zijn ontworpen als onderdeel van een campagne om deze kwestie te belichten. Ze werden voor het eerst gepresenteerd tijdens een beurs in 2023. Aan de hand van de verhalen van deze persona’s illustreren we de huidige situatie en leggen we de voorgestelde oplossingen en maatregelen op een toegankelijke manier uit aan een breed publiek.

ALWIN

Alwin (37) woont sinds drie jaar in een appartement aan de Sumatrakade dat uitkijkt over het IJ. Hij werkt als risicomanager bij een grote bank. Hij is theaterliefhebber, kookt graag uitgebreid en is vaak thuis te vinden met zijn twee katten.

Sinds hij hier woont, is Alwin verslingerd aan langeafstandszwemmen. Hij zwemt dan rondjes door de IJhaven. Hij vaart ook regelmatig ? zo?n tien keer per jaar ? over het IJ met een boot die hij leent van vrienden. Daarnaast maakt Alwin regelmatig gebruik van de veerpont en wandelt hij regelmatig langs en rondom het IJ.

WILFRED

Wilfred (62) is havenbeambte bij Port of Amsterdam, hij vaart als schipper op een patrouillevaartuig. Het IJ vormt de rode draad van zijn leven: hij is er sinds 1991 privé en beroepsmatig al actief. Hij woont er daarom vlakbij, in Amsterdam-Noord. In zijn vrije tijd klust hij en gaat hij naar zijn buurtkroeg.

Als havenbeambte is Wilfred beroepsmatig doordeweeks vaak op het IJ te vinden. Maar ook privé vaart Wilfred er in zijn motorjacht. Daarnaast gaat Wilfred regelmatig actief met recreanten in gesprek, onder andere over veiligheid. Kortom, Wilfred is een zeer intensieve en betrokken IJ-gebruiker.

FREEK

Freek (48) heeft als binnenvaartschipper veel ervaring op het IJ. Omdat hij niet het hele jaar door opdrachten heeft, vaart hij ook als veerpontschipper in Amsterdam om wat extra te verdienen. Hij woont op een verbouwd binnenvaartschip in Culemborg. Freek kent de Nederlandse waterwegen dus goed.

Samen met zijn compagnon Marco bezit Freek het binnenvaartschip ZAMBESI , waarmee ze bouwmaterialen vervoeren. Het IJ is onderdeel van hun vaste route tussen de Aziëhaven en Uithoorn. Hij is daarom dus een echte grootgebruiker van het IJ.

SONJA

Sonja (57) vaart al haar hele leven. Ze doet regelmatig mee aan zeilwedstrijden op verschillende Nederlandse meren en vaart om daar te komen over het IJ. De ligplaats van haar zeiljacht van 14 meter is het Braassemermeer. Ze woont in Woubrugge met haar hond Django.

Voor Sonja ligt het IJ voornamelijk ?op de route? wanneer ze onderweg is naar een plek waar ze gaat zeilen. Ze vaart via de ?staande mastroute? over de grachten naar het IJ en gaat dan via de drukke Centraal Station-route richting het IJsselmeer.

ELVIRA

Elvira (32) vaart sinds twee jaar als schipper op een GVB-veerpont. Haar familie komt uit Guatemala, maar Elvira is in Amsterdam geboren. Ze woont in Diemen samen met haar man en zoontje. In haar vrije tijd is ze niet zoveel met het IJ bezig, ze focust zich dan liever op haar zoontje. 

Veerpontschippers zijn waarschijnlijk de meest intensieve gebruikers van het IJ. Veerponten liggen bijna niet stil; ze varen zo vaak mogelijk heen en weer. Elvira komt op een gemiddelde werkdag alles tegen; van bijna-aanvaringen, recreanten met motorpech tot vastgelopen jachten. Het varen gaat 24 uur per dag door, diensten kunnen zomaar 10 uur lang zijn. Geen probleem voor Elvira: ze is een professional en houdt van haar werk. 

SOPHIE

Sophie (28) woont in Amsterdam en is in het dagelijks leven vormgever bij een grote krant. Ze vond het altijd al leuk om op boten mee te varen, voornamelijk in de grachten. Toen ze het kon betalen, kocht ze haar eigen (houten) bootje. Bewust koos ze voor een duurzame elektromotor. Als het in ?s avonds na werk of in het weekend lekker weer is, gaat ze er met vrienden in haar boot erop uit.   

Omdat Sophie geen vaarbewijs heeft en redelijk onervaren is, blijft ze vooral op de grachten. Ze twee keer op het IJ geweest, maar dat was een uitzonderlijke situatie. De eerste keer belande ze er per ongeluk, de tweede keer was ze er om een buitenlandse vriend het IJ te laten zien.

PIERRE

Pierre (49) is een uit Bordeaux afkomstige Fransman. Hij kwam voor de liefde naar Amsterdam en werkt in de stad als consultant. Als kind behaalde Pierre meerdere zeildiploma?s. Hij sport veel en is vaak buiten, onder andere op het water. Daarom kocht hij enkele jaren geleden een sloep, die aan ongeveer 14 mensen plaats biedt. 

Meestal vaart Pierre op de grachten, soms begeeft hij zich ook op het IJ. Dat is dan meestal om naar een restaurant te gaan die aan (of in de buurt van) het IJ ligt. Dat gaat op zich prima, toch is hij er niet helemaal ontspannen. De terugweg is dan vaak in het donker; dan is hij extra alert. Over het algemeen vaart Pierre gepland op het IJ, maar hij is er wel eens ongepland beland na het missen van een afslag. 

AREND-JAN

Arend-Jan (71) was een groot deel van zijn leven werkzaam in de farmaceutische industrie, tot hij zich liet omscholen tot binnenvaartschipper. Hij werkte op een tanker; twee weken op, twee af. Sinds zijn pensioen werkt hij, vooral vanwege zijn liefde voor varen, als schipper op Amsterdamse rondvaartboten. Privé vaart hij met een motorjacht door heel Nederland.

Toen hij voorheen met een tanker over het IJ voer, was hij eigenlijk zó voorbij het drukke Centraal Station-stuk. Nu, komt hij er als rondvaartbootschipper af en toe. Hoe vaak is afhankelijk van routes, vergunningen en de wensen van de groep. Voor communicatie maakt Arend-Jan gebruik van het welbekende ?kanaal 4? van de havendienst Amsterdam.